Geschiedenis Brinta

AL MEER DAN 70 JAAR EEN BEGRIP! Vanaf 1944 begonnen steeds meer mensen hun dag met een lekker bord Brinta om er volop tegenaan te gaan. Nu, meer dan 70 jaar later, staat Brinta nog steeds als een A-merk in de schappen en is na al die jaren nog steeds de beste basis voor een krachtige start van de dag!

1944 - Het ontstaan van Brinta..

Begin productie en verwerking van Hollandse tarwe tot Brinta. Brinta staat voor BReakfast INstant Tarwe. Hiermee wordt een knipoog gemaakt naar onze bevrijders in de Tweede Wereldoorlog: de Amerikanen en de Engelsen. Brinta werd toentertijd geproduceerd in Groningen, in de fabriek van Willem Albert Scholten en is ontwikkeld door de Groninger Frederik André Möller.

 
1945 - Promotie van Brinta
In 1945 begint men tijdens de bevrijdingsfeesten met de promotie van Brinta door middel van praalwagens met daarop Brinta-reclame. Verder rijden er door het hele land auto’s met een grote Brinta-verpakking op het dak, om Brinta aan de man te brengen. Ook zijn er promotieteams aanwezig bij grote evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse en de Huishoudbeurs.

1956 - Bert en Bettie Brinta
Kinderboekenschrijver A.D. Hildebrand brengt een zesdelige kinderboekenserie uit over het duo Bert en Bettie Brinta. Voor vijf uitgeknipte merknaampjes van de verpakking kreeg je één boekje. Kinderen wisten niet hoe snel ze het pak leeg moesten krijgen. De teksten waren van de hand van A.D. Hildebrand, terwijl Gerard van Straaten voor de tekeningen zorgde.

1963 - Brinta & de Elfstedentocht
In 1963 vond de zwaarste Elfstedentocht ooit plaats. Bij de start was het -12 graden Celcius en van de 9862 deelnemers haalden er maar 127 de finish in Leeuwarden. De winnaar van deze Elfstedentocht was Reinier Paping. Na zijn overwinning vertelt hij op tv dat hij met een bordje Brinta heeft ontbeten op de dag dat hij de barre tocht heeft gewonnen. Sindsdien is Brinta onlosmakelijk met sport verbonden. 

 
Jaren '70 - Sparen, knippen en plakken
In de jaren ’70 stonden er Brinta-knutselwerkjes op de achterkant van de Brinta-verpakking. Kinderen konden sparen voor een poppenkast of zelfs voor circus-onderdelen. Deze onderdelen konden ze uit de Brinta-verpakking knippen. Door genoeg te sparen kon er uiteindelijk een echte poppenkast of de circustent besteld worden.

1996 - Wakker worden met Brinta
In 1996 introduceert Brinta een nieuw product, Brinta Wake Up! Dit product is speciaal ontwikkeld voor mensen die weinig tijd hebben om te ontbijten. Brinta Wake Up! is nóg sneller klaar dan gewone Brinta, omdat het alleen met koude melk bereid kan worden. Een heerlijk, verantwoord ontbijtje in twee verschillende smaken: Naturel en Banaan. Later komen hier ook de smaken Sinaasappel, Appel-kaneel, Perzik-abrikoos en Chocolade bij. 

2005 - Fris en fruitig
In 2005 introduceert Brinta een nieuwe variant van Brinta, namelijk Brinta FruitVit. Brinta FruitVit bevat appel en rozijnen en heeft toegevoegde vitaminen en mineralen. Begin 2010 verandert de naam van FruitVit in ‘Brinta Appel Rozijn’. 

 
2008 - Als warme broodjes over de toonbank..

In 2008 kon heel Nederland ook van heerlijk Brinta-brood genieten. Dit brood bevatte 30% meer vezels dan normaal volkorenbrood en pastte daarom bij de gezonde manier van ontbijten die Brinta altijd heeft nagestreefd.

 

2015 – Het beste van twee werelden..

In 2015 introduceert Brinta een nieuw product: Brinta Havermout, een lekkere en gemakkelijke graanvariatie op de tarwe uit de Brinta Classic. Deze nieuwe variant bevat 100% extra fijne havervlokken waardoor de havermout extra snel klaar is.

 

2016 – Zonder toegevoegde suikers!

In 2016 komt Brinta met een range nieuwe Havermout varianten. Ze zijn een heerlijke afwisseling op je dagelijks ontbijt door te varieren in granen (haver, tarwe, gerst, rogge en spelt) en toegevoegd fruit. Al deze varianten bevatten 0% toegevoegd suiker!